Diagnostiek, behandeling, begeleiding

Diagnostiek

Voor een behandeling kan het nodig zijn om verder onderzoek te verrichten naar een klacht of probleem. Dit onderzoek kan bestaan uit bijvoorbeeld testjes, vragenlijsten, observaties en gesprekken. Hiermee kunnen we nog beter bepalen welke behandeling voor jou geschikt is. Perspectief biedt psychodiagnostiek op maat, aan kinderen en volwassenen met een licht verstandelijke beperking. Er kan in sommige gevallen sprake zijn van een dubbele diagnose. Wij zijn gespecialiseerd in diagnostisch onderzoek bij personen met een (licht) verstandelijke beperking.

Bij Perspectief houden we ook rekening met jouw achtergrond. Zo weten we veel van Marokkaanse en Turkse gezinnen en nemen we dat in onze hulp mee.

De diagnostiek richt zich o.a. op:

 • Bepaling van intelligentie (IQ-bepaling)
 • Psychologisch onderzoek naar gedrag en ontwikkeling
 • Op basis van uitgebreid onderzoek een inschatting van de sociaal emotionele ontwikkeling
 • Persoonlijkheidsonderzoek
 • Inzicht in bijkomende hulpvragen
 • Mate van sociale redzaamheid
 • Diagnose ASS (autisme spectrum stoornissen)
  Vormen van autisme komen relatief veel voor bij mensen met een (licht) verstandelijke beperking. Op basis van diagnostisch onderzoek kunnen wij de diagnose ASS stellen en adviezen opstellen voor een behandeling.
 • Complexe situaties of dubbele diagnose
  Bij complexe situaties wordt er multidisciplinair, aanvullende functionele diagnostiek (AFD) gesteld. Tijdens de psychodiagnostiek wordt er verschillende testen en onderzoeksmateriaal toegepast, specifiek voor de (L)VB doelgroep.
 •  

  Behandeling individueel

  Tijdens de behandeling wordt er naar toegewerkt om jouw problemen of klachten te verminderen. Je leert beter om te gaan met bepaalde situaties. Op die manier ben je beter in staat om je eigen leven te leiden.

   

  Persoonlijke begeleiding

  Onze begeleiders zijn betrokken en flexibel. Bij begeleiding gaat het vaak om praktische ondersteuning. Daarbij kun je denken aan een schoon huis, beter omgaan met je geld, het vinden van werk enzovoort. Ook helpen we je bij het regelen van zaken met bijvoorbeeld de gemeente, de woningbouwvereniging, het UWV en andere instanties.

   

  Hulp op vrijwillige basis

  Perspectief is een onafhankelijke zorgaanbieder en haar hulpaanbod is op vrijwillige basis. Dat betekent dat we het belangrijk vinden dat je het zelf ook belangrijk vindt om geholpen te worden en mee wil werken. Samen komen we er het beste uit.